2425 maart 2023

Solo Dagen

Theater – Koen Verheijden / Likeminds/Theaterproductiehuis Zeelandia

Leonora

Muzikale theatervoorstelling over een in de 18e eeuw naar Zeeland gevluchte tot slaaf gemaakte vrouw.

Als het schip Maria Elizabeth in november 1732 vanuit Curaçao koers naar Middelburg zet, komt er, tot schrik van de dertienkoppige bemanning, uit de scheepsruimte een tot slaaf gemaakte vrouw tevoorschijn. Haar naam is Leonora. Ze heeft zichzelf die nacht aan boord verstopt om vrij te zijn. Het schip, vol Zeeuwse zeelieden en winstgevende cacao, vaart met vrijheidszoeker Leonora aan boord verder naar de thuishaven in Zeeland.

In de muzikale voorstelling Leonora ontleden regisseur Koen Verheijden en acteur June Yanez deze dappere daad van verzet. Waarom is ze op dit Zeeuwse schip gestapt? Wie was haar slavenhouder? Wist ze dat ze in Europa in vrijheid zou leven? Waar is ze terecht gekomen in Middelburg?

In deze fragmentarische solo fantaseren de makers over hoe Leonora’s leven eruit zag. Om zo via haar verhaal een geschiedenis van de tot slaaf gemaakten en het destijds zo rijke Holland te tonen.

Leonora was afgelopen zomer als work in progress te zien tijdens Keti Koti in Theater Bellevue en tijdens het Zeeland Nazomerfestival.

  • Regie, tekst, concept Koen Verheijden
  • Spel June Yanez
  • Dramaturgie, begeleiding Liet Lenshoek
  • Kostuum Kevin Pieters
  • Met dank aan Het Zeeuws archief, Keti Koti Zeeland en het Zeeuws Maritiem Muzeeum

Koen Verheijden is in 2020 afge­stu­deerd aan de Toneel­aca­demie van Maastricht. Hij is werkzaam als schrijver en regisseur. Research, veldwerk en interviews zijn vertrek­punten voor zijn werk. Hij vertrekt vaak vanuit historische gebeur­te­nissen. Dit geeft de inhou­de­lijke basis van zijn werk. Door middel van de geschie­denis probeert hij zich te verhouden tot maat­schap­pe­lijke problemen. Belangrijke thema’s in zijn werk: zijn Indische achtergrond en het koloniale verleden van Nederland. Koen regisseerde vorige jaar Starring #24: Bugatti onder water de jaarlijkse jonge­ren­pro­ductie van Toneel­schuur Producties. In het najaar was zijn voor­stel­ling Nina Bobo: Joop ook in de Schuur te zien. In 2021 heeft Koen de Piket Kunstprijs in ontvangst mogen nemen. June Yanez speelde eerder ook in de Toneel­schuur productie Het leven zelf, gere­gis­seerd door Loek de Bakker en in De jaren van Het Nationale Theater. 

Solo Dagen: Ga op avontuur met een dag passe-partout

Tijdens de Solo Dagen ga je op avontuur door de Schuur. Hoeveel tussenstops je maakt, bepaal je zelf. Je koopt een dag passe-partout voor € 30 (Vrienden € 28 | jonger dan 30 jaar € 11) en je laat je verrassen door meerdere solo’s. Het programma is zo samen­ge­steld, dat je er per avond wel drie kunt zien. Er zijn geen losse kaartjes te koop voor de program­ma­on­der­delen. Bekijk hier het complete programma van de Solo Dagen

Genieten hoeft niet op de lege maag: Bestel voor € 20 de Solo Daghap, incl. 1 drankje. (optie wordt geboden tijdens het bestelproces)

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.