Theatervoorstelling Ground Floor | Schuur

7 februari 2024

Theater – Orkater

Ground Floor

Orkater is vaste bespeler van de Schuur. Met Ground Floor presenteert het gezelschap opnieuw een muzikale voorstelling. Literair schrijver Maartje Wortel schreef de teksten en maakt daarmee haar theaterdebuut. Verwacht een avantgardistische musical die je bevraagt, nooit uitgaat van het zekere en halverwege zelfs van zichzelf lijkt te vervreemden.

Over de theatervoorstelling Ground Floor

Er is iets misgegaan.
Er gaat altijd iets mis.
Op de begane grond zitten vijf mensen vast. Voorlopig kunnen ze deze onbestemde ruimte niet verlaten. Buiten raast een oorlog of een vloedgolf of protestmars, of wat was het nou?

Hoe gedragen we ons wanneer alle zekerheid wegvalt, we in het nauw zitten en we ons tegelijkertijd tot vreemden moeten verhouden? Welk leed dringt zich op en welke instinctieve verlangens manifesteren zich dan?

Wat begint als een situationeel spektakel, mondt uit in een ontmoeting tussen personages die openlijk twijfelen en geen vat meer krijgen op de wereld, zichzelf en de ander.
De volledig gezongen musical, compleet met grote gebaren en herkenbare melodieën, tracht een diepere betekenis te geven aan de relatie tussen de mens en het menselijk lijden.

Ground Floor is het theaterdebuut van schrijver Maartje Wortel. Op haar teksten maakte Annelinde Bruijs een geheel nieuwe compositie.

  • Regie Suze Milius,Marijn Alexander de Jong
  • Compositie Annelinde Bruijs
  • Tekst Maartje Wortel
  • Spel, Zang Annelinde Bruijs, Saskia Mees, Reinout Scholten van Aschat, Romy Vreden, Hélène Vrijdag e.a.
  • Decor Janne Sterke
  • Lichtontwerp Marijn Alexander de Jong
  • Kostuums Johanna Trudzinski
  • Website Orkater
Twee figuren staan in een witte kamer

Droog­ko­mi­sche verteller

Maartje Wortel geldt als een van belangrijke schrijvers van de hedendaagse Nederlandse literaire voorhoede. Ze volgde de opleiding Beeld & Taal aan de Rietveld Academie in Amsterdam, publiceerde verhalen in diverse literaire tijd­schriften en schreef columns voor NRC Handelsblad. Met de verha­len­bundel Dit is jouw huis (2010) sleepte ze meteen een belangrijke prijs voor beste debuut in de wacht. Haar romans Half mens en IJstijd werden beide genomineerd voor diverse grote literaire prijzen; Half mens werd bekroond met de BNG Lite­ra­tuur­prijs. De Volkskrant riep haar uit als dé literaire belofte van 2014 en roemde haar droog­ko­mi­sche originele vertelstem die meer weglaat dan vertelt’.

Annelinde Bruijs is componist, zangeres en actrice. Bij Orkater was ze eerder te zien in de voor­stel­lingen Merkel’ en Atropa’ Hiernaast studeert ze filosofie aan de Erasmus univer­si­teit te Rotterdam. De compositie voor Ground Floor maakte zij in samen­wer­king met Muziek­ge­bouw aan het IJ Suze Milius is regisseur in Nederland en België. Bij Orkater regisseerde ze o.a. De familie Mansøn. Marijn Alexander de Jong maakt onderdeel uit van perfor­man­ce­col­lec­tief URLAND en is daarnaast ook scenograaf. Vanuit een gedeelde liefde voor collectief werken en muzikaal onderzoek slaan zij bij Orkater met Ground Floor de handen ineen.

Bekijk ons gehele theaterprogramma

theaterprogramma

Bekijk ons gehele theaterprogramma

Benieuwd geworden welke prachtige voor­stel­lingen er nog meer voor de deur staan? Bekijk ons hele thea­ter­pro­gramma hier!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem? 

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Speeldata

Wo 7 feb

20:30