31 mei5 jul 2023

I'm into Shakespeare

Shakespeare is punk! Ter ere van Toneel­schuur Productie Hamlet en Ophelia vertonen we zes Shake­spe­a­re­ver­fil­mingen gecureerd door regisseur Mateusz Staniak en de film­pro­gram­meurs van de Schuur. Het gaat om Shakespeare adaptaties die de veel­zij­dig­heid van het werk tonen en in lijn met de voor­stel­ling laten zien dat Shakespeare meer is dan stoffig kostuum­drama maar ook rauw en subversief kan zijn: van sci-fi en misdaad tot samurai en vikingen — het komt allemaal aan bod in deze unieke reeks. 

Schuur Shakespeare Website 1

De werken van Shakespeare kennen hun oorsprong in het theater maar zijn die oorsprong allang ontgroeid. In navolging van de punksfeer van Toneel­schuur productie Hamlet en Ophelia hebben wij een reeks Shakespeare-verfil­mingen gepro­gram­meerd die slechts één ding gemeen hebben: ze doen het net even anders. Romeo en Julia in nineties Miami, Macbeth aan de cocaïne, King Lear als samurai: stel je open voor een verfris­sende blik en leer de bard van een heel andere kant kennen.

Op het programma: 

My Own Private Idaho (Gus Van Sant, 1991), 31 mei

Gus Van Sant liet zich voor zijn door­braak­film losjes inspireren door Henry IV: het ultieme verhaal over een man die zich laat leiden door de arrogantie van de jeugd. En er nog mee wegkomt ook… River Phoenix en Keanu Reeves vormen hier een iconisch duo als twee beste vrienden die zich vol bravoure op de straten van Portland begeven en zich een weg door het leven kletsen. Ze rebelleren, overleven en leren onderweg vele levens­lessen op weg naar een bitterzoete conclusie. Dromerig, keihard, doorvoeld en onbetwiste nineties cinema.

Romeo + Juliet (Baz Luhrmann, 1996), 7 juni

Kun je een klassiek toneelstuk naar de moderne tijd verplaatsen zonder de tekst te wijzigen? Baz Luhrmann kan dat zeker. De visionaire regisseur (Moulin Rouge, Elvis) verplaatst de star-crossed lovers van middeleeuws Italië naar het Miami van de jaren 90. Leonardo DiCaprio (pre-Titanic!) en een piepjonge Claire Danes laten hun star power gelden en zweven als geliefden door een chaotisch gewelddadig landschap vol graffiti, katho­li­cisme, drugs en seks. Op de soundtrack geniet je van onder meer Prince, Radiohead en Garbage. 

Ran (Akira Kurosawa, 1985), 14 juni

Een machtige strijder trekt zich terug uit het oorlogs­leven. Hij besluit zijn imperium over te dragen aan één van zijn drie zonen, maar wie moet het worden? King Lear is een universeel toepasbaar verhaal over ouders en kinderen, verwachting en teleur­stel­ling, macht, chaos en mach­te­loos­heid. Momenteel op je tv te zien als Succession en bij ons in de zaal als Ran van de Japanse meester Akira Kurosawa. Dit visuele spektakel van de hoogste orde is gemaakt voor het grote scherm. Je beleeft dit stuk film­ge­schie­denis op woensdag 14 juni te zien in mooie 4K restauratie. 

Scarface (Brian De Palma, 1983), 21 juni

Een machtig man krijgt het iets te hoog in de bol en verliest meer dan hem lief is. Klinkt bekend? Al Pacino’s Scarface deelt meer dan één over­een­komst met de machts­lus­tige krijgsheer Macbeth. De manier waarop Tony Montana groeit van vluchteling tot drug lord en zijn minst even epische neergang zijn zo Shake­spe­are­aans als het maar kan. Neem al je little friends mee want Scarface op het witte doek is een ervaring om nooit meer te vergeten. 

Forbidden Planet (Fred M. Wilcox, 1956), 28 juni

Het verlaten magische eiland uit The Tempest, maar dan als planeet in een klassiek scien­ce­fic­tion avontuur. Het kan gewoon! In de 23e eeuw arriveren John Adams en zijn mannen op planeet Altair 4 om uit te vissen wat er met de expeditie is gebeurd die er twee decennia eerder landde. Ze treffen er Dr. Morbius en zijn dochter. Morbius vertelt Adams over de Krell, een 200.000 jaar daarvoor verdwenen beschaving, en toont een raad­sel­ma­chine zo groot als een stad. En wat, exact, is het kwaad­aar­dige wezen Id? Forbidden Planet is een heerlijke mix van inhoud en techniek, en was in 1956 bijzonder voor­uit­stre­vend op anima­tie­ge­bied. Ook nu is het nog genieten van een avontuur dat alle kanten op gaat. 

The Northman (Robert Eggers, 2022), 5 juli

Voor respec­tie­ve­lijk het toneelstuk Hamlet en de film The Northman putten Shakespeare en regisseur Robert Eggers uit dezelfde bron: een sage over een prins die de dood van zijn vader wreekt. In handen van Shakespeare is het een dialoogrijk stuk waarin een jonge man meer vecht tegen zijn eigen demonen dan tegen zijn vijanden. Onder regie van Eggers is het een orgie van geweld met een ware sterrencast: Alexander Skarsgard, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy en Willem Dafoe. Niet eerder in de Schuur vertoond, pak je kans!

Programma

Geen voorstellingen gevonden met de geselecteerde filters.

Hamlet en Ophelia

Hamlet en Ophelia

In deze rauwe muzikale voor­stel­ling worden punk­rock­le­gendes, geliefden en junkies Sid Vicious en Nancy Spungen gecast als Hamlet en Ophelia in een expe­ri­men­tele film. Dat wordt steeds moeilijker als de grens tussen realiteit, filmset en drugstrip vervaagt.