We gaan pionieren met Virtual Reality

Vanaf eind december doet de Schuur mee aan nu:reality!

We gaan pionieren met Virtual Reality

Vanaf eind december is de Schuur zes maanden lang één van de film­the­a­ters die Virtual Reality (VR) aanbiedt als onderdeel van de vaste program­me­ring onder de naam nu:reality (spreek uit new reality). De techniek achter VR is momenteel in stroom­ver­snel­ling, maar distributie en vertoning blijven achter. Tot nu. We spraken erover met Babette Wijntjes, distri­bu­teur van het VR programma in de Schuur.

Wat is Artistieke VR?

Babette: VR, virtual reality, is een vorm van immersieve media waarbij je volledig wordt getrans­por­teerd naar een andere wereld. Dat kan op twee manieren: de eerste is 360 graden VR, waarbij het verhaal zich helemaal om je heen afspeelt. De tweede soort is inter­ac­tieve VR. Daarbij kun je de wereld om je heen beïnvloeden met controllers, zoals bij gaming. De vorm waar wij ons voor dit project in verdiepen heeft nog niet echt een naam. Voor nu noemen we het artistieke VR. Je kunt het vergelijken met arthouse films waarbij de crea­ti­vi­teit hoog in het vaandel staat om een verhaal met een bepaalde impact of boodschap te vertellen. Het gaat dus zeker niet alleen om de techniek, maar ook om de inhoud.”

Uitbreiding van het filmlandschap

Er worden op het gebied van artistieke VR heel veel mooie dingen gemaakt, maar het is moeilijk om die ergens te vertonen, vooral de meer artistieke projecten. Op dit moment gebeurt dit vooral op festivals. In de Schuur wordt VR nu voor de eerste keer in Nederland structureel opgenomen in het programma. De bedoeling is dat VR langdurig onderdeel wordt van het culturele aanbod. Het gaat niet meer weg uit het film­land­schap, maar het gaat film ook nooit vervangen.”

Wat staat er op stapel in de Schuur?

De Schuur krijgt twee inter­ac­tieve instal­la­ties in de foyer. Daarnaast gaan we ook VR op 360 graden vertonen in de bios­coop­zalen, steeds voor dertig mensen. Je beleeft alles tege­lij­ker­tijd, inclusief geluid. We willen bezoekers intro­du­ceren in de wereld van VR. Dat doen we met begeleiding in de zaal en door de gelegenheid te bieden om na te praten na afloop. In mijn ervaring willen mensen vaak echt even hun ei kwijt over wat ze zojuist allemaal beleefd hebben.

Artistieke VR staat nog in de kinder­schoenen, maar het begint te komen. Aan de creatieve en technische kant is het al heel ontwikkeld. Nu verandert er ook iets in de distributie en vertoning, en wij in de Schuur zijn pioniers, hoe cool is dat?”

De eerste VR vertoningen starten vanaf eind december. Kaarten à € 7,50 zijn vanaf medio december te koop. Houd de website en film­nieuws­brief in de gaten voor meer nieuws.