Virtual Reality

Dit smaakt naar meer!

Virtual Reality

Sinds half december kun je in de Schuur ook terecht voor cine­ma­ti­sche Virtual Reality. In het eerste programma Journeys Beyond Belief reisde je als bezoeker terug naar het ontstaan van de aarde, beklom je de Mount Everest en maakte je een duize­ling­wek­kende trip door het menselijk lichaam. Te merken aan de bezoe­kers­aan­tallen en de publieks­re­ac­ties is VR in de Schuur een groot succes: Je kijkt naar beneden en hebt het gevoel in je buik dat je in een achtbaan zit ofzo, terwijl je weet ik zit gewoon op een stoel.” Echt een hele gave trip. Ik moet er echt even van bijkomen!”

De komende maanden verkennen de moge­lijk­heden van Virtual Reality verder in het tweede deel van Nu:Reality. Waar het eerste programma draaide om grootse bele­ve­nissen keren we nu iets meer naar binnen. Want cine­ma­ti­sche VR draait niet alleen om techniek en spektakel. Uitein­de­lijk gaat het, net als bij tradi­ti­o­nele film, om één ding: verhalen vertellen. We spraken erover met Isobel Knowles en Van Sowerwine, wier film Passenger vanaf eind maart in de Schuur te beleven is. 

We werken al ruim twintig jaar samen als animatoren, maar Passenger is ons eerste VR-project. We hebben voor deze mediavorm gekozen omdat we de kijker de ultieme beleving wilden geven van het gevoel dat je hebt wanneer je in een nieuw land arriveert: je zit achterin een taxi en kijkt om je heen. Het is donker, dus je ziet alles op een andere manier en weet dat het er morgen heel anders uit zal zien. Intussen praat de chauffeur met je over zijn eigen ervaring als nieuwkomer. 

Wat de doorslag gaf om echt aan dit project te beginnen was het feit dat er een loods vrij kwam waarin we onze stad’ konden bouwen. Bij VR verwacht je misschien in een compu­ter­we­reld terecht te komen, maar niets is minder waar in dit geval. Alles wat je ziet hebben we zelf gebouwd, en de animatie is stop-motion. Het maakproces duurde zeker twee jaar, ook omdat we soms op technieken moesten wachten die nog niet uitgevonden waren. 

Passenger is al vertoond op vele inter­na­ti­o­nale festivals en we vinden het heel leuk dat de film nu drie maanden lang in Nederlandse filmzalen te zien zal zijn. We nodigen alle bezoekers uit om in de taxi te stappen!” 

De Schuur geeft een podium aan cine­ma­ti­sche VR met Nu:Reality. Kijk voor meer informatie en tickets op schuur​.nl/​n​u​r​e​ality.