Mijn Haarlem

Twee generaties Haarlemmers vertellen over hun stad

Mijn Haarlem

Sinds de start van het nieuwe seizoen werken de Haarlemse Dries (64) en dochter Sterre (23) als vrijwillige medewerkers bij de Schuur (koosnaam Free Willy”). Samen vertellen ze over hun ervaringen in de Schuur en wat Haarlem zo bijzonder maakt.

Free Willy

Sterre (S): Naast mijn studie Psychologie werk ik als begeleider voor mensen met autisme en ADHD. Mijn huisgenoot stuurde mij de vacature voor vrijwillige medewerkers en ik dacht: die twee keer in de maand passen er makkelijk nog bij. Daarnaast vind ik het nu extra fijn om nieuwe mensen te kunnen blijven ontmoeten.”

Dries (D): Tot drie jaar geleden werkte ik als ambu­lan­ce­ver­pleeg­kun­dige en volgend jaar ga ik echt met pensioen. Ik weet nog niet precies hoe mijn leven er dan uit gaat zien, maar ik ben altijd al een bezig bijtje geweest. Als film­lief­hebber ben ik dan ook heel blij de Schuur te kunnen helpen in ruil voor vrij­kaartjes voor de film.”

Mooiste Film

D: Ik ben gek op Franse films. Mijn grote aanrader is Les Plus Belles Années d’une Vie. En ik heb erg genoten van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en The Power of the Dog.” S: Ik heb hier de laatste tijd veel films gezien die nog dagenlang bleven hangen. Druk vond ik bijvoor­beeld echt fantastisch. Spencer vond ik ook heel indrukwekkend.”

Haarlem in drie woorden

D: Voor mij is Haarlem vooral vriendelijk, aantrek­ke­lijk en stads. Ik geniet van de archi­tec­tuur, maar ik vind ook dat er relatief veel te doen is op bijvoor­beeld cultureel gebied.” S: Ik denk niet dat iedere jongere het daar mee eens is, pap… Ik vind Haarlem vooral gemoedelijk, veilig en… eerder dorps. Ik woon hier al mijn hele leven en kan niet over straat zonder bekenden tegen te komen. Het voelt daardoor wel echt als thuis en omdat het aanbod niet oneindig is, hecht ik extra veel waarde aan mijn favoriete hotspots.”

Sterre’s ultieme day-off

Voor mijn rust kom ik het liefst bij het Wed. Vooral in de winter is het hier super rustig en heerlijk om te zwemmen in het ijskoude water! Ik heb altijd in de horeca gewerkt en ga dan ook graag uit eten. Tijdens studie­pauzes op maandag ga ik vaak naar dat Vietnamese loem­pi­a­kraampje in de Grote Houtstraat: echt een aanrader, haha. Verder was ik de laatste tijd veel in het Slachthuis te vinden. Zodra we weer uit kunnen hoop ik dat er nog meer soort­ge­lijke, alter­na­tieve en vrij toegan­ke­lijke plekken bij komen.”

Dries’ ultieme day-off

Met mijn hond wandel ik graag rondom Parnassia in Bloemendaal. De grootste plus van wonen in Haarlem vind ik dat alles zo makkelijk te bereiken is. Op een vrije dag bezoek ik het liefst de platen­winkel, slenter ik door de kleinere straatjes en ga ik s avonds lekker uit eten. Eigenlijk ben ik hier al gauw tevreden…”