Haarlemse Klimaatridders
Wat te doen met je eigen zorgen over de klimaatcrisis?

De nieuwe Toneelschuur productie Apocalyps is een sferische mozaïekvoorstelling over de klimaatcrisis. Wat te doen met je eigen zorgen over de klimaatcrisis? Je kunt ermee blijven rondlopen. Of je kunt tot actie overgaan. Laat je voor dit laatste inspireren door deze Haarlemse klimaatridders.
Koos Broekhof (ZAP-er)
“Ik stoor me behoorlijk aan zwerfvuil. Als ik op mijn fiets zit neem ik mijn grijper mee en ruim ik ondertussen op. Zo blijf ik in beweging, ben ik lekker buiten en doe ik gelijk iets voor het milieu. En het resultaat is meteen zichtbaar, net als stofzuigen. Als het weg is levert het me geen visuele onrust meer op.
Voor eventjes zien anderen de wereld door mijn ogen.
Eigenlijk probeer ik voornamelijk bewustwording te creëren. Er zijn genoeg mensen die zwerfvuil gewoon niet zien. Hun brein pikt het niet op. Als ik bezig ben met opruimen, breng ik automatisch de aandacht naar beneden, naar het probleem. In het begin deed ik het stiekem, ’s avonds, zodat niemand me kon zien. Nu ik 12 jaar ZAP’er (Zelfstandig Afval Pakker) ben, schaam ik me niet meer. Ook omdat ik zoveel positieve reacties krijg.”
Volg Koos op Instagram: @koosbroekhof
Nita Kersten — Regisseur Toneelschuur Producties
“Het apocalyptische wereldbeeld in films of boeken, zoals George Orwells 1984, schetst een doemscenario over de toekomst. Wat ik fascinerend vind, is dat dit eigenlijk wat zegt over het nu. Het brengt uitvergroot in kaart wat er nu sluimert. En op dit moment is er veel aan de hand. Klimaatdreiging, pandemie, polarisatie; het is heel ontluisterend dat de maatschappij zoals we die kennen niet automatisch overeind blijft. Mijn voorstelling gaat dan ook vooral over de vraag: hoe gaan we om met dat dreigende gevoel? Daar zijn mensen, vooral jonge mensen, zoekende in.
Apocalyps is een verkenning van het doemscenario en hoe wij ons daartoe verhouden.
Ik hoop dat de toekomst die ik in de voorstelling schets, niet uit gaat komen. Om dat te laten slagen, moeten we in actie komen. Daar kunnen apocalyptische verhalen ons toe aanzetten. Persoonlijk zie ik dit als manier om de dreiging in de ogen te kunnen kijken. In plaats van je kop ervoor in het zand te steken. Helpt dit om nu andere keuzes te maken? Ik vind het interessant om dat voor de voorstelling te onderzoeken.”
Merijn Everaarts — Oprichter Dopper, Mama Gaia en Oceans
“Op een mooie septemberdag in 2009 zag ik letterlijk het plastic van het strand de zee ingetrokken worden. Diezelfde avond hoorde ik in een documentaire voor het eerst over plastic soep. Het bewustzijn rond plasticvervuiling was nog laag. Water kocht je in de zomer in een PET-fles. De meesten vulden hun flesjes wel bij, maar lieten ze ook rondslingeren. Om dit tegen te gaan, moest er een fles komen die je niet kwijt wil raken. Een designfles. Makkelijk schoon te maken. Zo is Dopper ontstaan.
Je moet niet alles willen. Kies één mission for life.
Het is handig om in je zorgen om de planeet één focus te hebben. Voor Dopper betekent dat: schoon drinkwater voor iedereen en het uitbannen van single-use plastic. Iedereen die bij Dopper solliciteert deelt deze focus vanuit eigen ervaring.
Om te weten welke focus je moet kiezen, is mijn advies: blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Neem je beroepsgroep of hobby. Kijk wat je zélf anders kan doen of waar je een oplossing voor kan bedenken. Binnen elk vakgebied kun je veranderingen doorvoeren, als je drive maar groot genoeg is.“
Links:
Walter van der Laan — Extinction Rebellion Haarlem
“Sinds 2008 volg ik het wetenschappelijke nieuws over de klimaatcrisis. Waar het op neerkomt is dat wij onze planeet langzaam kapotmaken door brandstoffen, veeteelt, wegwerpartikelen en pesticiden. Enorm frustrerend en verdrietig om te lezen. Het is moeilijk te verkroppen dat we afkoersen op een wereld vol honger, dorst en vluchtelingen, terwijl het ontbreekt aan een effectief beleid tegen het gebruik van schadelijke producten. Daarom is het tijd om op luidere toon de aandacht te trekken voor het klimaat.
We zijn een megafoon voor de wetenschap.
Natuurlijk zijn er veel goede initiatieven, en ik ben ervan overtuigd dat we als samenleving uiteindelijk doen wat nodig is, maar het tempo is veel te laag. De reden dat ik me heb aangesloten bij Extinction Rebellion. Ik zie ons als megafoon voor de wetenschap, in de hoop dat onze inzet leidt tot een snellere transitie naar een duurzame samenleving.”

Toneelschuur Producties
Apocalyps
Apocalyps is een sferische mozaïek voorstelling over de impact van een onzekere toekomst. Er is een klimaatcrisis, er is een pandemie, en polarisatie groeit. Wat betekent het om hiermee om te gaan? Wat doet het met onze blik op onszelf, vorige en toekomstige generaties?