Ge(e)neratiekloof: De Acht Bergen - Fien en Ron

Jong en oud gaan naar dezelfde film, Anouk Harkmans vraagt naar hun persoon­lijke beleving

Ge(e)neratiekloof: De Acht Bergen - Fien en Ron

Fien van Vliet (18) en Ron van Vliet (60) bezochten samen De Acht Bergen; een film van Felix van Groeningen en Charlotte Vander­meersch, gebaseerd op de gelijk­na­mige bestseller van Paolo Cognetti. Een veelzijdig verhaal over een bijzondere vriendschap, liefde voor de bergen en een eindeloze zoektocht naar geluk.

Welk thema behandelde de film volgens jou?

R: Voor mij ging het over de vriendschap van Bruno en Pietro en hun wegen die kruisen en weer uit elkaar drijven. Vooral de keuzes van Bruno intri­geerden me. Hij leek de zelf­ver­ze­kerde van de twee, maar loopt uitein­de­lijk toch vast. Dit liet mij met vraagtekens achter.”

F: Ik denk dat de film precies hierom draait: hoe je erachter komt wat je wil. Over je eigen weg vinden, erachter komen wat je belangrijk vindt. Een soort coming of age, en de rol die vriendschap hierin speelt.”

De Acht Bergen st 2 jpg sd low

Wie of wat heeft jouw ontwik­ke­ling beïnvloed?

F: Ik ben me erg bewust van alle moge­lijk­heden die ik heb om mij te ontwikkelen. Hierbij spelen voor mij leef­tijds­ge­noten een belangrijke rol: als ik zie wat anderen allemaal doen, naast school of studie, denk ik vaak moet ik dat niet ook doen?”

R: Als ik nu kijk naar Fien en wat er voor haar allemaal mogelijk is, kan ik me zeker voorstellen dat dat stress oplevert. Ik denk dat de tijd waarin je opgroeit erg bepalend is. De moge­lijk­heden die bijvoor­beeld mijn opa en oma hadden om zich te ontwikkelen waren veel geringer.”

F: Als ik nu denk aan volgend jaar alleen studeren’ en daarna gewoon een baan vinden’… Dat kan eigenlijk niet meer. Ik moet mezelf er soms aan herinneren dat niet alles tegelijk kan en hoeft.”

R: Dat een moge­lijk­heid zich voordoet, betekent natuurlijk niet dat je hem soms niet mag laten liggen. Uitein­de­lijk zijn het toch de kleine dingen in het leven die je gelukkig maken.”

Herkennen jullie je in het grote verlangen naar de natuur’?

F: Ik herkende me vooral in de vrienden van Bruno en hun gero­man­ti­seerde idee van de natuur.”

R: Ik geloof wel echt dat de natuur dé plek is om de drukte in je hoofd waarover we het hebben, te ontsnappen. Het gevoel van terug naar de basis vind je uitein­de­lijk niet in de stad. Wij wonen in een vrij drukke straat en het is toch wel een droom uitein­de­lijk tussen het groen te wonen — of misschien een huisje in Frankrijk.”