Film

5 vragen aan…

De winnaars van Shoot Your Shot #17

5 vragen aan…

Sven Limonard (19), Stef Pieper (20) en Maren Porte (20), winnaars van de vorige editie, vertellen over hun winnende film Telos en delen hun tips & tricks voor een geslaagde inzending.

Kunnen jullie kort vertellen waar de film over ging?

Sven: Telos gaat over een meisje dat tevergeefs zelfmoord probeert te plegen. Na elke poging belandt ze in een solli­ci­ta­tie­ge­sprek waarin ze moet bear­gu­men­teren waarom ze dood mag. Maar ik heb begrepen dat veel mensen het verschil­lend inter­pre­teren en dat is eigenlijk het belang­rijkst in deze film.

Hoe zijn jullie bij deze thematiek gekomen?

Maren: De hoofd­per­soon is duidelijk een meisje dat hulp nodig heeft; de enige persoon die er voor haar is, is de vrouw die haar vertelt of ze wel of geen einde aan haar leven mag maken. Door een donkere thematiek te combineren met de nodige humo­ris­ti­sche en cynische elementen hopen we haar verhaal toegan­ke­lijk en bespreek­baar te hebben gemaakt.

Sven: Ik had eigenlijk vooral specifieke shots in gedachten en het kwetsbare, maat­schap­pe­lijke verhaal is daaromheen ontstaan.

Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?

Stef: Sven had het script geschreven en heeft Maren en mij er toen bij betrokken. Ik hou me binnen het maakproces vooral bezig met het camerawerk en samen zijn we verder gaan denken over de stijl, soorten shots en locaties.

Hebben jullie tips voor beginnende filmmakers die mee willen doen? Sven: Probeer je perfec­ti­o­nisme los te laten en focus op waar je enthousiast van wordt. Ik wilde zelf ook al twee keer eerder meedoen met Shoot Your Shot, maar doordat ik in de beginfase vastliep is het er nooit van gekomen. Maren: Laat je niet tegenhouden door mogelijke obstakels. Werk eerst je idee uit — hoe onre­a­lis­tisch ook — en ga daarna pas nadenken over apparatuur, locaties en andere beno­digd­heden. Onze eerste draaidag ging ook helemaal niet goed, maar daardoor hebben we ons niet laten ontmoedigen.

Stef: Uitein­de­lijk maakt het ook niet uit wat voor apparatuur je gebruikt. Mooie beeld­kwa­li­teit is geen vereiste voor een goede film!

Waarom moeten jongeren zich opgeven?

Sven: Shoot Your Shot gaf ons weer een reden om samen te komen en iets moois te maken. Je krijgt een deadline en een thema, maar verder ben je compleet vrij om te maken wat je wil. En de Schuur geeft je vooral een super fijn, laag­drem­pelig podium om je talent te kunnen delen met een publiek.

Loop jij al lange tijd rond met een goed idee voor een film­sce­nario? Of heb jij een briljante openings­scène voor ogen? Ook dit jaar kun jij je tot 6 oktober weer opgeven voor dé jongeren film­com­pe­titie van Haarlem: Shoot Your Shot. Deze editie is het thema stiekem, dit mag ingevuld worden zoals je zelf wilt. Idee voor een animatie, videoclip of docu­men­taire? Alles is welkom, als de film maar tussen de 1 en 5 minuten duurt. Tijdens het maken van je korte film, biedt de Schuur je workshops door profes­si­o­nele filmmakers om je op weg te helpen. Inschrijven kan tot donderdag 6 oktober via www​.shooty​ourshot​.nl.

Wie weet wordt jouw film op het grote doek vertoond tijdens de finale op zondag 11 december! Tijdens deze finale kiest de jury, bestaande uit profes­si­o­nals uit de filmwereld, de winnaar. Ook het publiek krijgt de kans om hun lieve­lings­film uit te kiezen. Wordt jouw film gekozen als winnaar? De winnende film is een week lang te zien als voorfilm voor alle films in de Schuur én de maker krijgt een waardebon van Open Studio. 

Doe mee aan Shoot Your Shot #18

Doe mee aan Shoot Your Shot #18

Inschrij­ving nu van start!