Documentaire – Lisa Cortés

Little Richard: I Am Everything

Speciale voorstelling in samenwerking met Patronaat, 17 mei!

Deze eigenzinnige documentaire staat op tegen whitewashing en verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll. In de hoofdrol de eigenlijke schepper van het genre: Richard Wayne Penniman, oftewel Little Richard. Bekend van de hits Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golley Miss Molly. Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en zijn levensverhaal van de icoon ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Little Richard zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten.

Regisseur Lisa Cortés brengt de canon up-to-date met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van rock ‘n roll die de toen 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak bezorgde. Op liefdevolle wijze portretteert ze de artiest als een tegenstrijdige en ondergewaardeerde revolutionair die gedwongen werd onafgebroken te schakelen tussen religie, seks en rock ‘n roll, navigerend tussen de extreme spanningsvelden van raciale identiteit en seksualiteit destijds. Deze ode aan Little Richard die een kunstvorm van ultieme zelfexpressie schiep, herinnert ons aan hoe excentriekelingen en buitenbeentjes een kracht kunnen hebben die, wanneer ze de kans gegeven wordt, nieuwe werelden ontgrendelen waarin we allemaal onszelf kunnen zijn.

Bijzondere vertoning op 17 mei

In samenwerking met Patronaat organiseren we een bijzondere vertoning van Little Richard: I Am Everything, een ode aan de kracht van jezelf zijn en jezelf uitdrukken. De film wordt op deze avond ingeleid door Crystal Beerman.

 • Land Verenigde Staten
 • Jaar 2023
 • Duur 101 min
 • Taal Engels
 • Regie Lisa Cortés
 • Little Richard I Am Everything st 4 jpg sd low
 • Little Richard I Am Everything st 2 jpg sd low
 • Little Richard I Am Everything st 3 jpg sd low
 • “Als er iets naar voren komt uit de rake film Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés is hoe Little Richard zijn hele leven snakte naar erkenning”

  NRC

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.