17 apr22 mei 2024

Cinema of the Gods

Griekse mythen staan bij ons op de planken met Huis van Troje en zie je daarom ook op het witte doek

Black orpheus 1108x0 c default
MV5 B Mj Iw Mz Uz Nj A5 Nl5 B Ml5 Ban Bn Xk Ft Z Tgw Nzkz O Dgx Mz E V1

Griekse mythen staan bij ons op de planken met Huis van Troje en zie je daarom ook op het witte doek! Al duizenden jaren laten kunstenaars zich inspireren door de mythen uit het oude Griekenland en filmmakers zijn daarop geen uitzon­de­ring. In Cinema of the Gods presenteren we zeven films die zijn geïn­spi­reerd op klassieke verhalen over goden, helden en ster­ve­lingen. Kom zitten in de grot van Plato (aka de filmzaal), geniet van intro­duc­ties van experts en ontdek filmische vertel­lingen van s werelds oudste verhalen.

Op het programma: 

Orphée (1950): Een dichter daalt af in de onderwereld om zijn overleden geliefde te vinden. In Jean Cocteau’s filmversie van de romantische mythe is de onderwereld precies zoals je zou verwachten in een klassieke Franse film uit de jaren 50: stijlvol, zwart-wit en rokerig. 

Black Orpheus (1959): Het kleurrijke carnval in Rio de Janeiro is de setting voor deze uitbundige Brazi­li­aanse herver­ver­tel­ling van de Orpheus­mythe, waarin tram­con­duc­teur Orpheus in het feest­ge­druis op zoek gaat naar zijn verdwenen geliefde. 

Hercules (1997): Voor menig millennial was dit vrolijke Disney-avontuur de eerste kennis­ma­king met de Griekse oudheid dus natuurlijk draaien we hem in de meivakantie voor een nieuwe generatie! De muzen nemen ons als Gospelkoor mee op de tocht van halfgod Hercules, maar slechterik Hades is hier de grootste ster.

Medea (1969): Bedrieg­lijke mannen en vrouwen die zinnen op wraak zijn van alle tijden. De wereld­be­roemde opera­zan­geres Maria Callas speelt hier de iconische hoofdrol van Medea, onder regie van Pier Paolo Pasolini. 

O Brother, Where Art Thou (2000): Drie ontsnapte gevangenen onder leiding van George Clooney beleven huin eigen Odyssee in het Amerikaanse diepe zuiden van 1930, geteisterd door racisme en de grote depressie. Verder is deze muzikale Coen brothers-favoriet een vrolijke en hilarische aangelegenheid. 

Pan’s Labyrinth (2006): Guillermo Del Toro’s wonderlijke en angst­aan­ja­gende meesterwerk zit propvol referenties naar de klassieke oudheid. Een jong meisje ontsnapt in haar fantasie aan de horror van Spaans fascisme en komt terecht in een onderwereld vol mytho­lo­gi­sche figuren: een faun, een cycloop en een monster dat kinderen eet. 

The Lighthouse (2019): Een onge­mak­ke­lijke komedie over twee collega-vuur­to­ren­wach­ters of een epische strijd tussen goden en ster­ve­lingen? The Lighthouse is het allebei en zoveel meer. Losjes gebaseerd op de mythe van Prometheus loopt dit onna­volg­bare meesterwerk steeds verder uit de klauwen. 

Programma

Wo 1 mei

Hercules
13:00 Familiefilm
Ron Clements, John Musker
Medea
19:00 Film
Pier Paolo Pasolini

Wo 8 mei

O Brother, Where Art Thou?
19:00 Film
Ethan & Joel Cohen

Wo 15 mei

Pan's Labyrinth
21:15 Film
Guillermo del Toro

Wo 22 mei

The Lighthouse
21:15 Film
Robert Eggers