15 feb15 mrt 2023

I'm into Aronofsky

De films van Darren Aronofsky zijn niets­ont­ziend, op het randje van obsessief en geniaal (afhankelijk van aan wie je het vraagt). Met The Whale voegt hij opnieuw een pareltje aan zijn oeuvre toe. Een ontroerend portret van een man die zijn leven opnieuw betekenis hoopt te geven, en een glorieuze comeback voor hoofd­rol­speler Brendan Fraser. Om de release van The Whale te vieren draaien we vijf Aronofsky-klassiekers nogmaals in de Schuur: Pi, Requiem for a Dream, The Fountain, The Wrestler en Black Swan. 

Black Swan9

Wij zijn into Aronofsky omdat hij zich nergens door laat remmen. Hij gaat tot het uiterste om zijn verhalen te vertellen en behoudt daarin altijd – hoe hard ook – liefde voor zijn personages. Bekijk hieronder het hele programma! The Whale is te zien vanaf 16 februari.

Pi (1998), 15 februari 

Met zijn eerste speelfilm zette Aronofsky meteen de toon voor een oeuvre waarin mensen geobsedeerd raken met hun eigen doelen. In Pi is het een terug­ge­trokken wiskundige die tot het uiterste gaat om het magische’ nummer pi te vinden. Pi is lang onder­be­licht gebleven in Nederland, dus zijn we extra blij deze vroege film te kunnen vertonen. 

Requiem for a Dream (2000), 22 februari

Super­sterren Jared Leto en Jennifer Connelly speelden hun door­braak­rollen in dit duistere versla­vings­drama waarin niemand aan het noodlot ontkomt. Requiem for a Dream was in 2000 een ware slap in the face en heeft 23 jaar later niets aan kracht ingeleverd. 

The Fountain (2006), 1 maart 

Een fanta­sie­rijk visueel spektakel, waarin drie verhaal­lijnen samenkomen tot een grootse ontknoping. Is er meer tussen hemel en aarde? In The Fountain wordt een weten­schapper (Hugh Jackman) gecon­fron­teerd met die vraag én zijn eigen onvermogen zijn zieke vrouw (Rachel Weisz) te kunnen redden. 

The Wrestler (2008), 8 maart

Brendan Fraser is niet de eerste acteur die dankzij Aronofsky een comeback kreeg. Eighties-icoon Mickey Rourke was zo goed als in de verge­tel­heid geraakt toen hij in The Wrestler een soort­ge­lijke has-been portret­teerde. Gelukkig werd hem wel een happy end gegund: Rourke won een Oscar voor zijn ontroerende hoofdrol. 

Black Swan (2010), 15 maart

Dromen van een carrière als ballerina? Niet nadat je Black Swan hebt gezien, waarin een veel­be­lo­vende danseres (Natalie Portman, die voor haar rol een Oscar won) haar leven ziet afglijden in absolute horror. Of was de ballet­we­reld vol onderlinge concur­rentie, machts­mis­bruik en absurde licha­me­lijke eisen altijd al een regelrechte hellscape?

Programma

Geen voorstellingen gevonden met de geselecteerde filters.