za 13 april 2024

Dansdagen Haarlem

Dans – Illusionary Rockaz Company

CREOLE

Read this page in English

Tijdens Dansdagen Haarlem zoekt choreograaf Shailesh Bahoran in CREOLE naar de oorsprong van de Surinaamse cultuur. Want in een bevolking die bestaat uit onder andere Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Joden en Nederlanders is het niet gemakkelijk de echte Surinamer te definiëren. Hoe kan er een nieuwe cultuur, rijk aan gebruiken, gemeenschapszin en energie voortkomen uit een gedeelde negatieve geschiedenis?

Over de dansvoorstelling CREOLE

De term creolisering wordt gebruikt voor de vermenging van verschillende culturen die vervolgens samensmelten tot één. In deze samensmelten van culturen ziet Shailesh een symbolische link met de hiphopcultuur. Ook die ontstond uit verschillende etnische en culturele achtergronden, vaak afkomstig uit een gemeenschappelijk zwaar verleden, en ontwikkelde vervolgens tot een bijzonder veelzijdige cultuur vol kunstvormen en verbindingskracht.

Shailesh, onlangs genomineerd voor een Zwaan, werkt in deze voorstelling met dansers die de uiteenlopende achtergrond van de Surinaamse cultuur weerspiegelen, op zowel artistiek, etnisch als cultureel gebied. Hij werkt daarbij in een vorm waar niet een verhaallijn maar de energie en emotionele weerspiegeling van de cast de belangrijkste drijfveren zijn voor de choreografie.

Voorprogramma en Doorgedraaid

De wekelijkse DJ avond in het Schuurcafé staat tijdens Dansdagen Haarlem in het teken van de artiesten die dit weekend te zien zijn. Voorafgaand aan de voorstelling CREOLE van Illusionary Rockaz Company wordt er in het Schuurcafé een introductie door DJ Lucas Benjamin over de invloed van creolisering op muziek. Na de voorstelling draait de DJ door en kan je dansend genieten van de lekkerste Surinaamse hapjes van chef Emmo Achthoven.

Over Shailesh Bahoran

Ter voorbereiding op CREOLE stelt IRC Shailesh voor. Waar kwam de inspiratie voor CREOLE vandaan, en hoe verloopt het proces tegenwoordig? Lees hier het interview met hem.

 • Concept, Regie Shailesh Bahoran
 • Choreografie Shailesh Bahoran ism de dansers
 • Dansers Chandenie Gobardhan, Joley Groeizaam, Patrick Karijowidjojo, Marchano Sarijoen, Ser Sebico, Jentel Schiettekatte
 • Lichtontwerp Mike den Ottenlander
 • Compositie Rik Ronner
 • Fotocredit Shueti
 • Website Illusionary Rockaz Company
 • DSC05036
 • DSC04636
 • DSC04493
 • DSC03968
 • DSC04583
 • “Shailesh Bahoran is in samenwerking met de dansers erin geslaagd de eigenheid van iedere danser te verwerken in de gehele compositie van de choreografie.”

  Theaterkrant
 • “Creole laat zich zien als een magisch dansritueel, waarin wordt geflecteerd op de rijkdom van creolisering, met de dansers als fysiek klankbord. Verschillende invloeden, geïncorporeerd in de lichamen van de dansers, vormen samen meer dan de som der delen.”

  Trouw
Dansdagen Haarlem

dans

Dansdagen Haarlem

Van vrijdag 12 t/​m 14 april kan je genieten van de Dansdagen in de Schuur en Stadschouwburg.

We Are Public

De voor­stel­ling van zaterdag 13 april is gratis toegan­ke­lijk voor leden van We Are Public. Reserveer hier.

Dansdagen Haarlem is een samen­wer­king met Stads­schouw­burg Haarlem en wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Cultuur­sti­mu­le­rings­fonds, het Cultuur­fonds en gemeente Haarlem. De Cirkel Solo’s worden gemaakt dankzij een bijdrage van de Provincie Noord-Holland, in het kader van de impuls​‘Startende makers’.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.