Documentaire

Best of IDFA on Tour

De beste films van het IDFA op één dag te zien in de Schuur!

Van de vele documentaires die tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam in première gaan, zijn de beste films door het hele land te zien. Op acht opeenvolgende zaterdagen en vier dinsdagen vanaf 21 januari is dit Best of IDFA on Tour-programma in de Schuur te zien. het programma is als volgt:

10:30 uur: Reis door onze wereld
12:25 uur: Lunchpauze
13:15 uur: Paradise
14:45 uur: pauze
15:15 uur: Apolonia, Apolonia
17:15 uur: einde programma

10:30 uur: Reis door onze wereld (Journey Through our World) - Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster
Nederland, 113 minuten, Nederlands en Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Winnaar IDFA Award for Best Dutch Film (Dutch competition) en Best editing (International Competition)

Door corona kromp de wereld van het documentaire-echtpaar Petra en Peter Lataster. Toen de lockdown kwam, richtten zij de camera op zichzelf, op de natuur in hun tuin en op hun buren. Reis door onze wereld is minder een egodocument dan een herkenbare schets van die wonderlijke historische periode waarin de wereld tot stilstand was gekomen en de tijd, soms onbarmhartig, doortikte. Er is die kalmte waarin de dagen zich aaneenrijgen, en de aandacht opeens gevangen kan worden door een traag glijdende slak in de tuin. Er is de angst voor een onbekend virus. En ondertussen voeden de kraaien gewoon een jong op. Een dierbare vriendin blijkt ongeneeslijk ziek, en sterft. In al die tijd is er één constante: de tedere relatie van het echtpaar en hun liefdevolle blik op de wereld om hen heen.

13:15 uur: Paradise - Alexander Abaturov
Frankrijk, Zwitserland, 88 minuten, Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Winnaar IDFA Award for Best Cinematography (International Competition)

In de zomer van 2021 leidt een uitzonderlijke hittegolf in Jakoetië, het noordoosten van Siberië, tot enorme bosbranden. Op de eindeloze taiga ligt het dorp Shologon, gehuld in oranje rook en zwarte as. Het bos staat in brand en de vlammen naderen snel. Van de regering hoeven de oorspronkelijke bewoners geen hulp te verwachten, want Shologon ligt aan de rand van de ‘Controlezone’, de officiële term voor afgelegen of dunbevolkte gebieden waar de autoriteiten niet verplicht zijn om natuurbranden te bestrijden, als de kosten om ze te blussen groter zijn dan de geschatte schade. Aan hun lot overgelaten slaan de bewoners de handen ineen. De camera gaat met de mannen mee het vuur in als ze proberen de vlammen te bedwingen. De klimaatverandering gaat in de poolgebieden sneller dan waar dan ook, met dit inferno als krachtig visueel bewijs.

15:15 uur: Apolonia, Apolonia - Lea Glob
Denemarken, Polen, Frankrijk, 113 minuten, Nederlands ondertiteld
Winnaar IDFA Award for Best Film (International Competition)

De getalenteerde Apolonia Sokol werd geboren in een undergroundtheater in Parijs en groeide op in een kunstenaarsgemeenschap – het ultieme bohemien bestaan. Als twintiger studeert ze aan de Beaux-Arts de Paris, een van de meest prestigieuze kunstacademies van Europa. Door de jaren heen keerde Lea Glob telkens weer met haar camera bij de charismatische Apolonia terug en ontstond een bijzondere band tussen de twee jonge vrouwen. Het resultaat is dit fascinerende portret van een jongvolwassen vrouw die haar plek zoekt in de (kunst)wereld. Sprookjes bestaan niet; een vrouwelijke kunstschilder moet meer opgeven en heeft meer te overwinnen dan een man, is een van de lessen die Apolonia leert. Dat geldt ook voor haar vriendin Oksana Shachko, een van de oprichters van de feministische actiegroep Femen, met wie ze lang samenwoont. Apolonia’s veerkracht wordt flink op de proef gesteld.

Lunch

Het is mogelijk een vegetarische lunch bij te bestellen. Tijdens het afrekenen van Best of IDFA on Tour is er een optie om de lunch van €13,50 gelijk bij te boeken en te betalen. Wij zorgen er dan voor dat er in de eerste pauze een voldoende vullende lunch klaar staat.

Cineville en VriendenLoterij

Kaarten zijn alleen verkrijgbaar voor het gehele programma, het is niet mogelijk kaarten te kopen voor losse films. Op vertoon van VriendenLoterij VIP kost een kaart slechts €23,50 (maximaal 2 personen per pas).

Cinevillepashouders kunnen kaarten reserveren op dezelfde manier als iedere andere film. Het is niet meer nodig om eerst een kaart te kopen en die op de dag van bezoek om te wisselen voor een gratis kaart.

Ticketprijzen en -verkoop

toegangsprijs: €28,50
kortingsprijs: €26,00
VriendenLoterij VIP (max. 2 per pas): €23,50
Toegang met Cinevillepas: gratis, je kunt gewoon reserveren zoals bij andere films
Optionele lunch: €13,50


  • Jaar 2023
  • Duur 330 min
  • Taal Alle films zijn Nederlands ondertiteld of Nederlands gesproken
12 jaar Grof taalgebruik Roken, alcohol en drugs
  • Best of IDFA on Tour 2023 st 3 jpg sd low
  • Best of IDFA on Tour 2023 st 2 jpg sd low
  • Best of IDFA on Tour 2023 st 1 sd low

Speeldata

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.