The Eyes of Myths

Film – meerdere regisseurs

Kort film­pro­gramma The Eyes of Myths

Een prikkelend kort filmprogramma samengesteld in samenwerking met Stichting STAD en VERS. Het hele programma is nu bekend!

Dit korte filmprogramma is gemaakt via een open call met Stichting STAD en VERS. De call nodigt jongeren van de regio Haarlem uit om in een selectiecommissie te zitten. De deelnemers kiezen prikkelende films die het publiek inspireren, uitdagen en laten reflecteren. Ze besteden aandacht aan de manier waarop kunstenaars oude mythen (her)interpreteren en aan de betekenissen van mythen in de huidige maatschappij. Verwacht onconventionele korte films uit verschillende hoeken van de wereld.

Dit programma wordt ingeleid door Iván García Romero, programmeur van The Eyes of Myths.

Het programma:

Rabbit’s Moon (1950), Kenneth Anger, 18’, VS
Deze avant-garde korte film is één van de parels van de onafhankelijke filmmaker Kenneth Anger, een pionier van de underground cinema in de VS . De plot draait om de clown Pierrot, zijn verlangen naar de maan en zijn vergeefse pogingen om erop te springen en haar te vangen. De film gebruikt het concept dat er een konijn in de maan woont, een idee dat zowel in de Japanse als de Azteekse mythologie voorkomt.

This Unnameable Little Broom
(1985), Quay brothers, 11’, VK
Een op een kind gelijkend figuur probeert een vogel te lokken en te vangen in zijn zwevende koninkrijk. Deze Kafkaëske film van de geweldige Quay brothers zit vol symbolische associaties en betekenissen. Een persoonlijk verhaal over onderdrukking, gebaseerd op het oudste overlevende literaire werk ter wereld: het epische Babylonische gedicht over Gilgamesh.

Wrong Revision
(2017), Yu Araki, 15’, Japan.
Het verhaal gaat dat de duivel in 1549 Japan binnenkwam, zichzelf transformeerde tot een grote octopus om de Japanse christenen te onderdrukken. Deze film vertelt een versie van deze mythe, geïnspireerd op de ontmoeting die Maarten Luther met de duivel had terwijl hij de bijbel vertaalde.

Seeds
(2017), Philippa Ndisi-Hermann, 4’, Kenia
Een hypnotisch visueel gedicht dat bloedgeheugen, creation myth en voorouderschap onderzoekt. Seeds gaat uit van de gedachte dat de zee ons als allereerste zag en als allerlaatste zal verlaten. Een film uit het archief van het International Short Film Festival Oberhausen.

Limbo
(2011), Cao Guimarães, 17’, Brazilië
In Limbo zitten we in een “place out of place”: een plek buiten ruimte en tijd. Hier komen dagelijkse voorwerpen tot leven en ze krijgen emotie. Het is een wereld waar iets blijft van degene die zijn geweest. Herinneringen? Dromen? Mythen? Cao Guimarães creëert poëzie in het gewone.

Meokgo and the Stickfighter
(2006), Teboho Mahlatsi, 18', Zuid-Afrika
Een beangstigend verhaal vol magisch realisme over Kgotso, een stokvechter die een kluizenaarsbestaan leidt in het Maluti gebergte in Lesotho. De film brengt de onvoorwaardelijke liefde en opofferingen ter sprake die onlosmakelijk verbonden zijn met Afrikaanse geloven. Een film uit het archief van het International Short Film Festival Oberhausen.

Kramasha (To be continued…)
(2007), Amit Dutta, India, 21’
Oude verhalen uit India komen tot leven in deze mozaïek van levendige kleuren, beweging en muziek. Een dromerige film waarin documentaire en fictie samenkomen. Dutta wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige hedendaagse experimentele filmmakers uit India. Een film uit het archief van het International Short Film Festival Oberhausen.

  • Land meerdere landen
  • Regie meerdere regisseurs
  • 6 Sekalli le meokgo1
  • 7 Kramasha Amit Dutta
  • 4 Seeds1
  • 5 Cao Gui Limbo film still 01
  • 3 WRONG REVISION 03
The Eyes of Myths

The Eyes of Myths

In The Eyes of Myths vertonen we in september de beste mythische films, met onder andere vertoning met korte films, animatie, en een kinderfilm met aansluitend een workshop.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.