13 mei5 jun 2024

Creative Access Lab

In het voorjaar van 2024 presenteren New Pack Inclusion Creators en Toneel­schuur Producties het eerste Creative Access Lab. Tijdens dit Lab, dat plaatsvindt van 13 mei tot 5 juni 2024, gaan toekomstige artistieke leiders van Nederland aan de slag om hun werk radicaal toegan­ke­lijk te maken.

Het Filiaal Theatermakers Talking Hands vierkant
Kasimir Karoline 15 Sanne Peper

Programma

Do 16 mei

Mensen op devloer met handen op hun hoofd
19:30 Jeugdtheater
Het Filiaal Theatermakers

Vr 17 mei

Een portretfoto wat door de helft versneden is
20:30 Theater
Toneelschuur Producties | Nita Kersten

Zo 19 mei

Een portretfoto wat door de helft versneden is
16:00 Theater
Toneelschuur Producties | Nita Kersten
  • 4 MVH4852 kopie
  • Bellegueule 09 Sanne Peper 1
  • Schuur Orlando performance 14102023 Gergely Ofner web 105
  • Het Filiaal Theatermakers Talking Hands vierkant

Lab en presentatie

Twaalf makers, afkomstig uit de talen­ten­poel van Toneel­schuur Producties en het netwerk van New Pack, duiken gedurende ruim drie weken in een speciaal gecreëerd labo­ra­to­rium. Het Lab fungeert hier als broedplaats voor innovatie, crea­ti­vi­teit en inclusieve samen­wer­king. Het nodigt regisseurs uit om bestaande kijk- en maakcodes te bevragen en nieuwe werken te creëren met Creative Access en repertoire als basis. Inter­na­ti­o­nale pioniers uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk onder­steunen dit proces.

Kennis delen en verspreiden

Deelnemers leren van elkaar en delen regelmatig hun kennis met derden. Een deel van het programma is openbaar, waaronder presen­ta­ties, lezingen, debatten en bestaande voor­stel­lingen vanuit een toegan­ke­lijk­heids­per­pec­tief. Dit vergroot het bewustzijn en betrok­ken­heid bij het toegan­ke­lijk maken van theater, stimuleert het gesprek over toegan­ke­lijk­heid in de sector en verspreidt kennis over wat er kan en moet gebeuren om de drempels tot het theater te verlagen.

Context

Ongeveer één op de tien Neder­lan­ders ervaart uitdagingen door een beperking, wat neerkomt op circa twee miljoen mensen. Deze groep heeft vaak beperkte toegang tot de culturele en creatieve sector, inclusief theater. Het Lab wil deze drempels verlagen en inclusie bevorderen.

Inclusief ontwerpen als uitgangspunt

Eliane Baudet, directeur van New Pack, benadrukt het belang van ontmoeting en inleving voor inclusie. Het Lab brengt alle belang­heb­benden samen, zowel voor als achter de schermen, om inclusie naar een hoger plan te tillen. Het project faciliteert ontmoe­tingen tussen diverse groepen, waardoor inleving in elkaars werelden centraal staat. Marelie van Rongen, directeur van Toneel­schuur Producties, benadrukt de artistieke benadering van inclusie. Het Lab laat regisseurs ervaren hoe ze vanaf het begin van het produc­tie­proces inclusiever kunnen werken, niet alleen als maat­schap­pe­lijke opdracht maar ook als artistieke tool. Hierdoor hoopt ze op een systeem­ver­an­de­ring naar structurele toegan­ke­lijk­heid in het hart van het profes­si­o­nele maakveld. Het eerste Creative Access Lab belooft een cruciale stap te zijn naar een inclu­sie­vere toekomst voor het Nederlandse theater.

Programma

Creative Access Lab

Programma

Meer informatie over het programma volgt binnenkort. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.