The Eyes of Myths | Schuur

321 september 2022

The Eyes of Myths

Mythes zijn al eeuwen lang in elke cultuur bronnen van verhalen en brengen een belangrijke boodschap over. Het zijn altijd inspi­ra­tie­bronnen voor boeken en liederen geweest en ook in de recentere geschie­denis putten makers uit de vele legendes, zoals grote game-ontwik­ke­laars en filmmakers, zoals het Japanse Studio Ghibli. 

The Legend of the Surami Fortress
Holy Mountain

Mythen zijn al eeuwenlang onderdeel van alle culturen en bepalen je blik op de wereld. Ze zijn bronnen voor tradities, boeken en liederen. En mythen leven nog. Denk aan de verhalen verbonden aan rituelen in verschil­lende continenten of de hedendaagse films van de bekende Ghibli Studio in Japan, een vorm van moderne mythologie die voortbouwt op eeuwenoude verhalen.

The Eyes of Myths is een programma van iconische films over wereldse mythen die te herkennen zijn aan hun beeldkracht en diepere lagen. Bij elke film wordt in een inleiding, nagesprek of workshop dieper op de maat­schap­pe­lijke betekenis van het onderwerp ingegaan. 

We hopen dat het film­pro­gramma met bekendere en onbekendere films van onder andere Paradjanov, Jodorowsky, en Cocteau mensen uitnodigen om zichzelf en de wereld met andere ogen te bekijken.

The Eyes of Myths is een initiatief van Stichting Fiatlux i.s.m. de Schuur. Het project is ondersteund door Cultuur­sti­mu­le­rings­fonds Haarlem, Prins Bernhard Noord-Holland, Coöperatie Rabobank en JC Ruigrok Stichting.

Programma

Za 3 sep

Orphée
16:00 Film
Jean Cocteau

Zo 4 sep

O Brother, Where Art Thou?
13:30 Film
Ethan & Joel Cohen

Wo 7 sep

Woman in the Dunes
19:30 Film
Hiroshi Teshigahara

Za 10 sep

The Legend of the Surami Fortress
16:30 Film
Sergei Paradjanov

Zo 11 sep

Kirikou en de Heks
13:30 Film
Michel Ocelot

Wo 14 sep

Yeelen
19:30 Film
Souleymane Cissé

Za 17 sep

Profound Desires of the Gods
15:00 Film
Shohei Imamura

Zo 18 sep

Crouching Tiger, Hidden Dragon
13:30 Film
Kort filmprogramma The Eyes of Myths
16:30 Film
meerdere regisseurs

Wo 21 sep

The Holy Mountain
19:30 Film
Alejandro Jodorowsky