Queen of Disco | Schuur

Muziektheater

Queen of Disco

You make me feel, mighty real — een duik in disco

Queen of Disco

Niks zo aanste­ke­lijk als discomuziek. Wat is het geheim van deze stroming die nu opnieuw in popu­la­ri­teit groeit? Schrijver, dramaturg en regisseur van de muziek­the­a­ter­voor­stel­ling Queen of Disco Maarten van Hinte neemt je mee terug in de tijd van glit­ter­bollen, plateau­zolen en dampende beats.

Amerika, jaren 70

De queer community beweegt zich in de schaduw en treft elkaar in bars, clubs en cafés. Politie-invallen komen met de regelmaat van de klok voor. Met als dieptepunt de inval in het Stonewall café in New York. Een grote groep LGBTQ’ers wordt opgepakt, wat leidt tot een enorme rel. Dit is het startschot voor het LGBTQ-activisme in Amerika, waar de non-binaire artiest Sylvester het toonbeeld van wordt. 

De queer community blijft ook na de Stonewall rel ondergronds in clubs samenkomen en vindt een uitlaatklep in discomuziek. Een genre dat ontstaat uit de eclectische muziekkeuze van dj’s uit die tijd, met als basis zwarte muziek. De discotheek’ is de plek waar LGBTQ’ers zichzelf kunnen zijn, en onaf­ge­broken kunnen dansen op platen die door dj’s aan elkaar worden geplakt. Disco als fenomeen gaat van underground naar mainstream. En komt in de jaren 80 piepend tot stilstand. 

Amerika, de eighties

Het is de tijd van de regering Reagan en aids. Disco als fenomeen krijgt een commerciële betekenis, verliest aan kracht en wordt zelfs taboe. Maar de muziek en de clubcultuur blijven ondergronds spring­le­vend. De glamour rond iconen als Sylvester, Donna Summer, Diana Ross en Gloria Gaynor wordt nog altijd geliefkoosd. 

House

Eind jaren 80, begin jaren 90. Bekende disco-dj’s, zoals Frankie Knuckles, gaan op zoek naar nieuwe muziek­stijlen. Knuckles blijft trouw aan disco, maar mixt deze met synthe­si­zer­mu­ziek. Als vaste dj van club Warehouse krijgt deze nieuwe muziekvorm de naam house. Zo leidt house tot een weder­op­stan­ding van disco. 

Vandaag

Er is een nostalgie voelbaar naar de oude discotijd. Identiteit en gende­ri­den­ti­teit zijn weer veel­be­sproken onderwerpen. Jonge mensen, die in de jaren 70 nog niet geboren waren, vinden zich in de discomuziek en clubcultuur. De recente parfum­cam­pagne voor Phantom van Paco Rabanne met Sylvester’s hit You make me feal (Mighty Real) is hiervan een goed voorbeeld. Maar ook de opkomst van nieuwe acts zoals Purple Disco Machine doen disco herleven als nooit tevoren!

Over Queen of Disco

Over Queen of Disco

Queen of Disco gaat over de opkomst, ondergang en weder­ge­boorte van disco. Verteld aan de hand van het leven van disco-icoon en LGBTQ-activist Sylvester. Hij was de eerste androgyne en openlijk gay wereldster, met gigantische hits als You Make Me Feel (Mighty Real)’ en Do Ya Wanna Funk’.